By: On: november 12, 2010 In: nieuwsbrief-11-2010 Comments: 0

Een computerspel van 6 tientjes.

Peter Klein is een van de aan Van de Graaf en Verwoerd interim verbonden adviseurs / interim managers. Hij helpt bestuurders, managers en medewerkers binnen de zorg met strategische, tactische en operationele toepassingen van ICT in ruimste zin. Daarnaast is hij directeur van Waypoint7, een bedrijf dat software ontwikkelt op het gebied van elektronische patiëntdossiers. In onderstaand artikel schetst hij wat hem op dit moment binnen zijn vakgebied (de toepassing van ICT in de zorg) bezig houdt.

‘Ieder computerspel van 6 tientjes presteert beter dan de dossiersystemen in de zorg.’


‘Probleem waar de zorgsector mee zit: Mensen die er niet voor hebben gekozen professioneel met een computer om te gaan, worden gedwongen er wel mee te werken. Ze ontmoeten met hun niet grote vaardigheid weerbarstige softwarepakketten met dikke handboeken, die, als je er maar precies volgens de voorschriften gegevens instopt, die gegevens kunnen onthouden en bewerkt kunnen reproduceren. Na 20 jaar ontwikkelen in de ICT is een dergelijk systeem eigenlijk nog niet veel verder dan een kaartenbak en een schrijfmachine die dingen kan onthouden.

Computers en software kunnen veel meer dan we er tot nu toe van gebruiken. Eigenlijk laten we ze tot nu toe alleen maar echoën, wat we er zelf hebben ingestopt. Ik ben er van overtuigd dat het allemaal veel intelligenter kan en zoek daar actief naar. Iedereen kan zonder een dikke handleiding te hebben doorgewerkt een computerspel spelen. Je start het spel op, na enkele keren herkent het spel jou als speler, het spel onthoudt je scores en iedere keer dat je het spel opnieuw speelt, start het op het niveau waar je de vorige keer eindigde. Als je vooruitgang boekt, beloont het spel je, faal je, dan leert het spel je het beter te doen.

Zo moet het: Een intelligent softwarepakket, zonder handleiding waar mee het leuk is te werken!

Ik zie mijn taak als adviseur / interim manager: het management en de medewerkers ontlasten en ze interesseren voor de toepassingen van ICT in het algemeen en het pakket waarmee ze werken meer bijzonder. Dat vermindert faaltijd en frustratie de verhoogd de kwaliteit van wat je in een EPD vastlegt en de arbeidssatisfactie. Als software ontwikkelaar werk ik aan een pakket met de mogelijkheden en de lol van een computerspel. Dat gaat er binnen pakweg anderhalf jaar komen.

Niet dat we er dan zijn, maar het is een stap op de goede weg.’

www.vandegraafenverwoerd.nl

www.waypoint7.nl