Wie inspireren ons?

Wij laten ons inspireren door mensen die zich onderscheiden. Mensen door wie we geraakt zijn, die ons verbaasd doen staan‚ en voor wie we respect hebben. Het past bij onze visie ‘niets als vanzelfsprekend aan te nemen, ons steeds open te stellen voor anderen.’ Wij hopen dat ze u ook inspireren. Daarom willen we periodiek mensen die ons inspireren letterlijk een podium bieden.

Róman Kienjet

We volgen hem al behoorlijk lang. Eind december 2023 kwam het tot een treffen met Róman Kienjet (1992), kunst- en fotohistoricus. Jong, attractief, bevlogen, tegelijk een degelijke wetenschapper. Kortom een plezier om hem in je buurt te hebben. Hij is vrij gevestigd, werkt freelance. ‘Autonoom’ in zijn woorden. Hij werkt […]

Boudewijn de Bruin

Soms loop je iemand tegen het lijf met wie je binnen de kortste keren in een goed gesprek beland en die op een attractieve manier je aandacht weet vast te houden. Een waar genoegen. Boudewijn de Bruin ( 1974 ), is zo iemand. Hij is hoogleraar aan de faculteit Economie […]

Robert Keurntjes

Soms ontmoet je inspirerende mensen. Robert Keurntjes  (1968) filosoof en meubelmaker, is er zo één. Hij studeerde filosofie  in Nijmegen, met als aandachtgebied Philosophy of mind, een begrip, dat, naar zijn zeggen,  breder is dan cognitiefilosofie. Daarnaast verdiepte hij zich grondig in het boeddhistisch denken. Hij heeft een eigen beroepspraktijk […]

Christian Ouwens

Christian Ouwens, een boeiende vent! Hij werd niet geboren in een artistiek milieu. Maar Christian Ouwens (1970) was negen jaar oud toen hij al wist dat hij iets in de kunst wilde gaan doen. Hij hield van strips, dus hij zou tekenaar worden. Dat bleef zo toen hij later een beroepsopleiding moest kiezen. Het werd een opleiding tot grafisch ontwerper, in de praktijk.

Rutger Schilpzand

Rutger Schilpzand (1953) voedingswetenschapper / ontwikkelingswerker studeerde in Wageningen en werkte zijn hele carrière in dienst van, of zelfstandig verbonden aan NGO’s. Hij bekleedde er tal van functies. Zijn aandachtsgebieden: voeding en voedsel, gemeenschappelijke sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Simon Timmerman

Graag stellen wij u voor aan Simon Timmerman (1983), adviseur inclusie en diversiteit bij Movisie, kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Zijn domein is alles wat te maken heeft met LHBTI, een lettercombinatie die zich inmiddels aan het uitbreiden is tot LHBTIQAP.

Anneminke van der Velden

Anneminke van der Velden ( 1955 ), stemacteur, vloog vele jaren de hele wereld over als senior purser bij de KLM, ontdekte al jong dat ze het leuk vond om iets te zeggen waar andere mensen naar luisteren, volgde een opleiding tot stemacteur en heeft sinds 2011 haar eigen bedrijf ‘Stemanneminke’.

Michiel Peereboom

Michiel Peereboom ( 1975 ) zanger / gitarist, groeide op in een gezin waarin veel aandacht was voor muzikale ontwikkeling. Hij kreeg tien jaar pianoles en raakte thuis in het klassieke pianorepertoire.

Sander Baaij

Sander Baaij (2000), balletdanser. Een leuke jonge vent. De passie spat van zijn gezicht en hij praat zeer gewetensvol over zijn vak. Hij begon met dansen, zodra hij kon lopen.

Margreet Melman

Margreet Melman (1965), producent. Een creatieve duizendpoot, die jaren als contrabassist op de jazzpodia stond, maar besloot de bakens te verzetten. Ze is inmiddels eigenaar van haar bedrijf, Melman Producties, en vat de term producties op in ruimste zin van het woord.

Geert Rigters

Geert Rigters ( 1995 ), zanger / acteur. Hij is afkomstig uit Kortenhoef, maar hij woont al jaren in het Verenigd Koninkrijk.

Nick Groenewoud

Nick Groenewoud ( 1991 ), wetenschapper.
Hij studeerde in Leiden Bio-Pharmaceutical Sciences en werkt als wetenschapper bij een contract research organisation, een bedrijf dat in opdracht van de farmaceutische industrie onderzoek doet naar de werking van in ontwikkeling zijnde medicijnen.

NELLEKE VAN ZESSEN

Nelleke van Zessen (1962), hoofd boeddhistisch geestelijke verzorging.
Zij koos aanvankelijk voor een studie muziekwetenschappen, had daarna haar eigen ICT-bedrijf en deed een tweede studie: religiewetenschappen. Ze werkt bij het Ministerie van Justitie en is daarnaast opleider aan de ambtsopleiding boeddhistisch geestelijke verzorging aan de VU in Amsterdam.

Veruzka Agorrea Velásquez

Veruzka Agorrea Velásquez ( 1975 ), architect.
Zij is geboren in Venezuela en bracht er haar jeugd door. Eenmaal afgestudeerd als architect richtte zij haar blik op Europa. Vanwege het haar bijzonder aansprekende interieur design trok Italië haar aandacht. Het werd uiteindelijk Nederland. Sinds 2008 heeft zij samen met haar partner een architectenbureau in Zwolle, AL Architectuur.

TJEERD JANSEN

Tjeerd Jansen SJ ( 1958 ), filosoof /theoloog. Hij werd geboren in een atheïstisch gezin, maar mocht op de lagere school wel de catecheselessen volgen. Daar werd zijn belangstelling voor het christendom gewekt. Dacht hij aanvankelijk aan een toekomst in de politiek, op zijn 25ste stopte hij met zijn baan bij het Ministerie van Onderwijs en trad een jaar later in de Jezuïetenorde in.

ARJAN KUIPERS

Arjan Kuipers, (1987) patron-cuisinier van De Ertepeller in Papendrecht. Hij drijft dat restaurant en de bistro samen met zijn compagnon Mark van den Berg (1989) gastheer-sommelier en tegelijk de man die het qua financiële bedrijfsvoering allemaal mogelijk maakt. Een mooie match van Arjan’s gastronomische en Mark’s wijn- en bedrijfskundige kennis. Inspirerende jongelui met wie we u graag kennis laten maken.

YAEL VLIEGEN

Yael Vliegen (1995). Een jonge vent met een visie die ons trof. Een dezer dagen studeert hij af als interieurontwerper aan de HMC te Rotterdam. Hij koos met niet eens zo veel overtuiging voor die richting. Indertijd wist hij één ding zeker:’ ik ga niet in de bloemenwinkel van mijn ouders.’ Zijn keuze bleek een schot in de roos.

Jeanette en Jan Aanen

Jeanette (1973) en Jan (1966) Aanen . Zij hebben een melkveebedrijf in het hart van de Alblasserwaard. Hun boerderij is de voortzetting van een familiebedrijf, in 2000 nam Jan het van zijn ouders over.

Egge Tijsseling

Egge Tijsseling (1956) is classicus. Hij is de oudste telg uit een Gronings domineesgezin en ging vanzelfsprekend naar het gymnasium. Hij is later klassieke talen gaan studeren, met als hoofdvak Grieks en daarnaast Latijn en Vergelijkende Taalwetenschap.

Chris de Krijger

Chris de Krijger (1987). Hij is filmmaker. Zijn ouders hadden graag gezien dat hij een studie in de techniek had gekozen om later in hun autobedrijf mee te gaan doen.

Marijke Booij

Wij stellen u voor aan Marijke Booij (1984). Zij is kaasmaker en succesvol ondernemer: enthousiast, geëngageerd, snel en buiten de bestaande kaders.

Eva van der Fluit

Wij stellen u voor aan Eva van der Fluit ( 1958). Zij is organisatieadviseur en zoals ze zelf zegt is haar specialisatie ‘het alignen van professionals bij organisatieverandering, conflict of professionalisering’.

Ingrid Wendel

Wij stellen u voor aan Ingrid Wende l ( 1977 ), pianiste. Op haar vierde zat ze al achter de piano en van het een kwam het ander: ze studeerde in 2005 af aan de Folkwang-Hochschule in Essen. Ingrid woont en werkt in Koblenz. Ze treedt er solo en in grote of kleine gezelschappen op en werkt als Klavierpädagogin aan de universiteit van Koblenz en als Korrepertitorin aan het Landesmusikgynasium Rheinland-Pfalz.

Arie Gelderblom

Wij stellen u voor aan Arie Gelderblom (1953), architect. Arie heeft samen met zijn vrouw een succesvol architectenbureau in Streefkerk. Hij komt uit een familie van scheepsbouwers, maar koos zijn eigen weg: het ontwerpen en realiseren van gebouwen. Hij doorliep de lange leerweg: LTS timmeren, MTS bouwkunde, Lerarenopleiding bouwkunde en wiskunde en tenslotte de opleiding tot bouwkundig ingenieur aan de TU van Delft. Hij is een gewetensvol en bevlogen ontwerper voortkomend uit de traditie van Aldo van Eyck en Herman Herzberger. Arie Gelderblom heeft een eigen signatuur. Strakke lijnen, uitgebalanceerde verhoudingen in alles, respect voor wat er al is, kortom, gebouwen die gekenmerkt worden door vanzelfsprekendheid en zeggingskracht en die op een organische manier behoren tot hun omgeving en het landschap.

Jeroen de Ridder

Wij stellen u voor aan Jeroen de Ridder (1978), filosoof. Hij is universitair docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn domein is de epistemologie, of kennisleer, de tak van de filosofie die de aard, oorsprong, voorwaarden voor en reikwijdte van kennis en het weten onderzoekt. Het vakgebied is vooral vooraanstaand binnen de analytische filosofie en er worden dan ook vaak verbanden gelegd met inzichten uit de logica. Daarnaast houdt hij zich bezig met wetenschaps- en godsdienstfilosofie. Hij was, naar eigen zeggen, als kind een beetje nerdy. Altijd het slimste jongetje van de klas. Veel lezen en bezig zijn met sterrenkunde en ruimtevaart. (lacht) ‘Dinosaurussen had je toen nog niet.’ Na het gymnasium ging hij technische bestuurskunde studeren in Delft. Daarna filosofie aan de Vrije Universiteit. Jeroen is een inspirerende vent: jonge uitstraling, breed georiënteerd, alles beschouwend en bevragend, consequent, overtuigend en goedlachs.

Pim Overduin

In deze nieuwsbrief is dat Pim Overduin (1970). Pim is dirigent. Dat zat er al jong in: als jochie stond hij in het huis van zijn oma op een stoof met de radio mee te dirigeren. Hij groeide op in een gezin waar muziek belangrijk was. Beide ouders in het onderwijs. Zijn moeder speelde piano. Met het hele gezin een paar keer per maand naar een concert. Kinderen op muziekles. Kortom: met de paplepel! Voor Pim betekende dat fluit- en pianolessen op de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg. Later studeerde hij op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag koor- en orkestdirectie. Hij had gerenommeerde leermeesters, o.a. Jos van Velthoven en Ed Spanjaard, internationaal grote namen. Hij dirigeert professionele en amateurorkesten en koren en is actief in theaters en kerken en alles daar tussen in. Daarnaast adviseert hij ensembles in tal van artistieke en productietechnische vraagstukken, coacht hij dirigenten en geeft hij les.

Dineke Groenhof Blaauw

Dineke is beeldend kunstenaar. Haar atelier is gevestigd in de oude binnenstad van Amersfoort. Ooit als schooljuffrouw begonnen, stapte zij over naar het sociaal cultureel werk, om daarna toch nog naar de kunstacademie te gaan. Zij studeerde af als beeldhouwer, werd fotogaaf en ging uiteindelijk schilderen. Zij schildert met inkt op papier, gebruikt technieken van het kalligrafisch schrift en schrijft de beweging van dansers, en de klanken en stiltes van muziek. Zij werkt sinds een aantal jaren samen met musici, zangers en dansers die in haar atelier (of elders) dansen, zingen of spelen. o.a. met het muziekensemble Del Silencio. Ook werkt ze op muziek van cd’s , meestal van moderne componisten als John Adams en Sjostakovitsj. Recentelijk maakte zij een serie op de compositie “Offertorium’ van Sofia Gubaidulina.

Mama’s aan de Poort

In deze eerste nieuwsbrief van 2015 stellen wij u voor aan Vivian Wesselingh (1970) en Ingrid Mank (1968). Samen vormen zij Mama’s aan de Poort, een act voor theater, in bedrijven en bij mensen thuis, waarin ze, zoals ze zelf zeggen ‘fijn hun hartstocht bezingen en bespelen.’ Beiden zijn opgeleid aan het conservatorium in wat toen nog heette ‘lichte muziek’ en hebben inmiddels hun sporen verdiend als zangeres in eigen bands, als achtergrondzangeres in topacts in Nederland en België, als songwriter, optredens op radio en TV., als docent aan diverse conservatoria en centra voor de kunsten. Van Northsea Jazz tot The Voice, ze stonden er. Sinds 2013 treden ze samen op als Mama’s aan de Poort. Hun nieuwste programma heet ‘Zucht’, een unieke én ludieke klaagzangvoorstelling voor vrouwen en (geduldige) mannen. Vrolijke, dwarse en dus ontroerende meiden!

Armand Mensingh, leraar Kundalini-yoga.

Armand is geboren in Nederlands-Indië (mij lachend corrigerend: ‘nee, niet in Indonesië. Dat is iets heel anders.’) en kwam als jochie van negen naar Nederland. Hij deed de kunstacademie en werkte tot zijn pensionering in eigen reclamebureaus. Maar we stellen hem u voor in verband met een ander deel van zijn leven: yoga. Begonnen als puber met Kempo, een oosterse vechtsport, kwam hij in aanraking met oosterse spiritualiteit. Eenmaal begonnen met Hatha-yoga, de meer fysiek gerichte kant van yoga, ontwikkelde hij zich verder door tot een van de honderd Kundalini-yogaleraren in Nederland. Kundalini-yoga is een combinatie van ademhalingstechniek, mantra’s ‘chanten’, lichaamshouding, meditaties en ontspanning. Hij heeft een eigen yogapraktijk, organiseert retraitedagen en ondersteunt Paul de Blot, professor business spiritualiteit aan de Nijenrode University in Breukelen, in zijn werkcolleges en retraites. Wie met hem praat, ontmoet een wijs man……..

Martina Vijver, associate professor

Na de HBO-opleiding Milieuchemie in Deventer ging zij aan de slag bij Rijkswaterstaat en later bij het RIVM. Zij deed er onderzoekswerk en behaalde daarnaast haar masterstitel. Daarna werd zij AIO aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar zij promoveerde op het proefschrift ‘The Ins and Outs of Bioaccumulation. Metal kinetics in soil invertebrates in relation to availability and physiology.’

Sinds 2005 is zij associate professor en leider van de onderzoekslijn ‘Chemical stressors and impacts on biodiversity’ aan de Universiteit Leiden. Ze omschrijft zichzelf als ‘gedreven en veeleisend, die van haar studenten eist dat ze aanwezig zijn bij haar colleges en die veel vraagt van haar promovendi. ‘Je moet er bij zijn, anders mag je geen commentaar hebben’ is haar motto. Ze is een gepassioneerde wetenschapper, met een warm hart voor haar team en studenten, ze is aards en nuchter en daarnaast ook gewoon een leuk mens.

Jan-Willem van der Hek, topsommelier

Tijdens zijn studie Bestuurskunde en Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht solliciteerde Jan-Willem naar toen nog voor hem een bijbaantje in de bediening bij een toprestaurant in het dorp naast zijn woonplaats. Hij werd aangenomen, met alle gevolgen van dien…..

Al snel bleek dat hij gevoel had voor het gastheerschap. Ongehinderd door kennis en ervaring bewoog hij zich onder de gasten en ontdekte dat het hem lag: mensen een mooie avond bezorgen. Hij ontdekte er ook de wereld van de wijnen.

Anita van de Looij, organisatieadviseur

Anita van de Looij studeerde aanvankelijk Geologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na enige tijd stapte ze over naar Hydrologie en van daar uit ‘om er nog meer van te snappen’ naar Hydrochemie. Ze omschrijft zichzelf als ‘een exacte mevrouw, die goed is in wiskunde.’

Na haar studie maakte ze carrière in het watermanagement. Ze startte bij het Salt River Project in Phoenix, USA. Later werkte ze bij waterleidingbedrijven, waterschappen en bij milieudepartementen bij de overheid. Al werkend ontdekte ze dat ze goed was in verandermanagement en ontwikkelde ze haar heel eigen stijl. Sinds 2012 werkt ze als zelfstandig organisatieadviseur / interim-manager. Haar bureau heet ‘Ontregelbureau’ en haar aanpak bevindt zich op het breukvlak van management en kunst.

Paul Smelt, theaterdirecteur

Vanaf eind april 2014 is dat Paul Smelt (1977), theaterdirecteur.

Paul Smelt studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Western Washington University, de Universiteit Utrecht. Studierichtingen: Muziekwetenschap en Kunst en Mediamanagement in Europese Context. Hij heeft een eigen onderneming, Kunsthart, van waaruit hij activiteiten ontplooit als coach en als leider. Momenteel is hij directeur en talentbegeleider van Grand Theatre Groningen. Hij groeide op in een onconventioneel en vrij milieu, dat hij omschrijft als ‘hippie-achtig en bijzonder’.

Tom Verhoeven, skydiver

Op het podium op onze website laten we u kennis maken met mensen die ons inspireren. Vanaf eind februari 2014 is dat Tom Verhoeven (1976), skydiver.

Na de HTS Werktuigbouw studeerde hij bedrijfskunde en financial management aan Universiteit Nijenrode en maakte carrière in strategie, corporate finance en de installatie van duurzame energie op zee. Hij werkt momenteel als vice-president offshore installations & service bij Nordic Yards in Rostock, Duitsland. Maar voor dat alles staat hij niet op ons podium, hoe goed hij dat ook doet. Wij willen hem aan u voorstellen in verband met iets anders: Tom is skydiver, met de laatste jaren de focus op het freeflyen.

Jacques Kraaijeveld, schrijver

Hij behaalde ooit het diploma MO Nederlands en MO Engels en ging het onderwijs in. Door gezondheidsproblemen, iets lelijks op het gebied van maag-, darm- en lever, kon hij dat niet volhouden en moest hij een nieuwe keuze maken. Hij koos voor het schrijverschap. Zoals hij zelf zegt: “in een outplacementtraject kwam aan het licht wat ik wel en niet kon. Het meeste kon ik niet. Er bleef dus niet veel anders over.”

Christie Arends, museumdirecteur

Christie loopt al 17 jaar op verschillende posities in de museumwereld mee en inspireert ons door de autonome wijze waarop zij in haar vak staat en haar visie op kunst zichtbaar maakt aan het publiek. Vanaf medio 2012 is zij directeur van Schunk* , een organisatie in Heerlen waarin een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum, een bibliotheek en een muziekschool zijn ondergebracht.

Esther van der Eijk, altvioliste

Vanaf medio september 2013 laten wij u kennis maken met Esther van der Eijk, altvioliste. Zij beoefent haar vak met een indrukwekkende passie. Ze leeft er voor, sterker, het is haar leven: onontkoombaar en genadeloos. Ze is verliefd op haar altviool, die ze al jaren in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het instrument is ronds 1700 gebouwd door Pieter Rombouts te Amsterdam. Esther is artistic team member van Holland Baroque Society en speelt daarnaast in de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna Brugge, het Orkest van de 18e eeuw en waar ze maar spelen kan, soms zelfs ’s avonds met een glas wijn samen met haar buren, die ook allemaal als musicus werkzaam zijn.

Natalie Vinke, beeldend kunstenaar

Natalie Vinke, 1970, is beeldend kunstenaar. Zij inspireert ons door de manier waarop zij creatieve visie en ambachtelijkheid combineert en de authentieke, gewetensvolle manier waarop zij over haar kunstenaarschap praat.

Naast het maken van beeldende kunst is Natalie directeur van Terra Art Projects te Zoetermeer, maakt ze grafische ontwerpen en houdt ze zich bezig met de vormgeving van websites.

Tim Salomons, prestatiepsycholoog

Tim Salomons heeft een coachings- en adviesbureau, Performance Boost. Met als basis de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van prestatiepsychologie, voedingsleer en bewegingswetenschappen geeft hij coaching en advies aan particulieren en organisaties en doet hij aan research en development binnen zijn vakgebied. Daarnaast houdt hij zich bezig met obesitaspreventie en gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid van nieuwe technologie.

Ita de Hes, docente dans en choreografe

Ita de Hes, 1967, is docente dans en choreografe. Een inspirerend mens door haar realisme, de gedrevenheid waarmee zij in haar vak staat en het plezier dat ze uitstraalt als ze over dansen praat.

Ita de Hes werkt momenteel naast haar docentschap als hoofd kunsten bij centrum voor de kunsten BplusC in Leiden.

In de jaren dat ze nog actief danste heeft ze in stukken gedanst van onbekende namen maar ook van bekende choreografen zoals Ton Lutgerink en Ben Bergmans.

Eline Harbers, alt

Eline Harbers, 1962 is zangeres.

Zij raakt ons door de passie waarmee zij zingt, de gewetensvolle manier waarop ze haar kunst beoefent, en de aardse manier waarop zij over haar ambacht praat.

Eline Harbers is een veelgevraagde altsolist in binnen- en buitenland. Na haar conservatoriumopleiding verwierf zij een eervolle beurs van het Opernhaus in Zurich, waar zij twee jaar studeerde aan de Internationale Opera Studio. Op haar repertoire staan alle grote oratoriumwerken. Eline werkte samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Diego Masson en Stefan Stoltesz. Een hoogtepunt in 2013: de vrouwelijke hoofdrol in de opera David en Bathseba, een recent werk van de hedendaagse Noorse componist Ståle Kleiber.

Renske Verbeek, podiumdirecteur

Renske Verbeek, 1979, is podiumdirecteur. Zij inspireert ons door haar ondernemerschap, haar visie op podiumkunst, haar sympathieke gedrevenheid en haar vermogen mensen daarin mee te nemen.

Zij volgde de hbo-opleiding Vrijetijdskunde. Deed daarna Kunst- en Cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit en werkte als theatermaker. Sinds drie jaar is zij directeur van De Kroepoekfabriek, een bruisend jongerencultuurpodium in Vlaardingen.

Désirée Battjes, Twitterkoningin

Désirée Battjes, 1969, zoals ze zichzelf afficheert, ondernemer, internetstrateeg, Neerlandicus en liegbeest, inspireert ons door de wijze waarop ze zich manifesteert op Twitter: ogenschijnlijk spontane, maar altijd doordachte teksten, humor, down to earth, een combinatie van lichtheid en diepgang.

Désirée is directeur/eigenaar van Internetbureau Kees™ in Leiden, een bedrijf dat zij op een onderscheidende manier voorziet van identiteit en imago en waar creativiteit en hoogstaande internettechnologie hand in hand gaan.

Bert Kienjet, grafisch kunstenaar

Bert Kienjet inspireert ons door de wijze waarop hij gedegen en vol verantwoordelijkheid met zijn vak bezig is. Alles wat hij doet gebeurt binnen zijn visie op mens en maatschappij. Niets gebeurt zo maar. Alles heeft verbinding met traditie en visie op de toekomst. Hij kan er meeslepend over vertellen, maar tegelijkertijd is hij heel aards en absoluut vrij van gewichtigdoenerij.

In deze fase van zijn kunstenaarschap is Bert met name bezig met de vervaardiging van etsen. Hij koos voor de kunst vanuit een behoefte iets wezenlijks te creëren en tegelijkertijd ambachtelijk bezig te zijn. ‘Ik moet wel het gevoel hebben dat het ergens toe doet. Aan kunst moet een verhaal vast zitten. Het speelt zich af tegen de achtergrond van de geschiedenis. Etsen vind ik van alle artistieke ambachten het mooiste.’

Paul Jansdaal, industrieel ontwerper

Paul Jansdaal inspireert ons door de passie voor zijn vak, zijn originele manier van denken over kunst en schoonheid. Vooral ook door de manier waarop hij hier over kan vertellen: op beeldende wijze zijn toehoorders uitnodigend schoonheid op een bijna fysieke manier te beleven.

Hij was de tweede student die als industrieel ontwerper afstudeerde aan de Technische Universiteit Delft. We spreken dan over 1972. Na zijn afstuderen werkte hij een aantal jaren in managementfuncties in het bedrijfsleven. Naar zijn zeggen tot schade aan zijn gezondheid. ‘Ik leefde te snel en te intens. Mijn vader, die een hectische huisartsenpraktijk had, stierf op zijn drieënvijftigste aan een hartinfarct. Met hem als voorbeeld koos ik voor de T.U. Delft voor het verdere verloop van mijn carrière, al was er tussen mij én voor de TU af en toe geen sprake van een genoeglijke coëxistentie.’De begeleiding van soms briljante studenten betekende voor mij een enorme vreugde en voldoening, vooral als ik ook van hen kon leren.’

Dr. Jan Anne Bos, theoloog

Jan Anne Bos inspireert ons door zijn zoektocht naar een betere wereld en het goede in de mens, zijn volstrekt authentieke manier van denken, zijn argwaan tegen hypes en zijn radicale keuze voor geweldloosheid. Een oprechte wereldverbeteraar.

Hij inspireert ons door zijn zoektocht naar een betere wereld en het goede in de mens, zijn volstrekt authentieke manier van denken, zijn argwaan tegen hypes en zijn radicale keuze voor geweldloosheid.

Hans van der Meulen, expeditieklimmer

Hans van der Meulen inspireert ons door zijn prestaties en de wijze waarop hij daar over praat: no-nonsense, gewetensvol en in het besef van zijn eigen nietigheid ten opzichte van de natuur.

Belangrijkste expedities:

1988: 1e Nederlander op de Gasherbrum 2, 8035 meter
1992: Mount Everest via de South Col, gekomen tot ca. 8400 meter
1995: 1e Nederlander op de K2, 8611 meter
1997: 1e Nederlandse Noordpoolexpeditie
1998: Shishapangma Central Summit, 8008 gevolgd door Cho Oyu, 8201 meter (1e Nederlander die twee 8000’ers haalt tijdens een expeditie)
2000: Mount Everest vanuit Tibet, gekomen tot ca. 8400 meter
2002: 1e Nederlander op de Mount Everest zonder extra zuurstof,vanuit Tibet, 8850 meter
Na het grote expeditieklimmen treedt hij op als gids bij avonturenreizen en geeft hij lezingen in binnen- en buitenland. Hij geeft o.a. presentaties over leiderschap in extreme omstandigheden. Als jochie kwam hij er al achter: als iets hoger is dan ik zelf, wil ik er op klimmen.

Patrick van den Boom, clown

Patrick inspireert ons door de authenticiteit van zijn kunstenaarschap, zijn kijk op het ambacht van clown en zijn kwetsbaarheid, die zijn uitstraling eerder krachtig dan weerloos maakt. Patrick werkte bij Faria-Clowns en CliniClowns in Nederland en tegenwoordig bij Klokkeklovnene en Sykehusklovnene in Noorwegen. Daarnaast is hij free-lance performer, directeur van een clownschool en actief als trainer/opleider in binnen- en buitenland. Hij geeft o.a. trainingen aan managers gericht op inspiratie en authenticiteit. Hij was nog een kleuter toen hij al wist wat hij later wilde worden: Clown natuurlijk! Vanaf zijn achttiende maakte hij zijn droom waar. Patrick woont in Noorwegen en is getrouwd, het kan bijna niet anders, met ……….een clown.

Diederik de Klerk, fotograaf

Diederik de Klerk, 1964, inspireert ons door de urgentie van zijn werk, zijn doorleefde engagement met de zwakkere in de samenleving en de wijze waarop hij zijn foto’s maakt: in open dialoog met zijn onderwerp.

Diederik werkte aanvankelijk als projectmanager en adviseur. Hij was al 36 jaar toen hij besloot zijn passie te volgen, een foto-opleiding te gaan doen en fotograaf te worden. Hij werkt zowel vrij als in opdracht. Hem toegekende prijzen: 2001 Adriaan Boer Publieksprijs, 2002 Fotogramtrofee, 2007 Nominatie VVTP Theaterfotoprijs.

Tom Oostrom, algemeen directeur Nierstichting

Vóór alles een man van de inhoud

Tom Oostrom, de algemeen directeur van de Nierstichting, inspireert ons door zijn enthousiasme en bevlogenheid. Maar ook omdat hij volledig zichzelf is. Een aardige vent, wars van kapsones. Zijn ambitie: er vol voor gaan. ‘We maken het ons zelf niet gemakkelijk bij de Nierstichting.’

Marjon Berkenvelder, beeldend kunstenaar en ondernemer

‘Schilderen en ondernemen is een boeiende combinatie’

Voor Marjon Berkenvelder zijn haar iPhone en laptop net zo belangrijk als haar schildersezel en haar penselen. Dat moet ook wel, want naast beeldend kunstenaar is zij ook ondernemer. Sinds 2000 heeft ze haar eigen bedrijf ‘Levende kunst.’ Haar atelier / kantoor staat in Wassenaar, Schouwweg 9. www.levendekunst.nl.

Wat onmiddellijk aan Marjon opvalt is haar aardse no-nonsense benadering. Ze praat over haar kunst alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat maakt haar toegankelijk en brengt kunst dichterbij.

Erik en Karin, De Limonadefabriek

De sleutel van hun succes: ‘het gaat om de gast.’

In ons netwerk bevindt zich een jong ondernemerskoppel: Karin van Eeuwijk, Den Bosch, 1979, en Erik Hermans, Deurne, 1974, zijn al bijna 10 jaar de eigenaars van Restaurant De Limonadefabriek aan de rand van de jachthaven in Streefkerk. Ze ontmoeten elkaar op het werk en begonnen al heel jong als zelfstandig restauranthouders.